marime font: A A | ShareThis | trimite pe yahoo messanger | printeaza Print
« arhiva Divers

Cum recunosti anemia din lipsa de fier 

18 ianuarie 2017
Publicitate

Oboseala, paloarea și amețeala sunt câteva dintre simptomele anemiei produse de lipsa de fier din organism. În formele ușoare, astfel de semne pot lipsi.

 
Aproape un sfert din populația lumii are lipsă de fier, carența acestui mineral putând duce la anemie feriprivă. Este cea mai comună formă de anemie, fiind mai frecventă la femei, copii și la donatorii de sânge. Anemia feriprivă este cauzată de aportul insuficient al acestui mineral prin alimentație (dietă vegetariană), în sarcină și alăptare, în perioada de creștere, la cei cu diverse afecțiuni (boala celiacă, ulcer).
 
Pe măsură ce se agravează, anemia feriprivă se manifestă prin: oboseală, scăderea rezistenței la efort, respirație dificilă, dureri de cap, palpitații, paloare, irascibilitate, insomnie, dificultate de concentrareInfecțiile frecvente, pierderea poftei de mâncare, uscăciunea pielii și a părului, crăpăturile la colțurile gurii, senzația de gât uscat și dificultatea la înghițire. De reținut faptul că anemia feriprivă se poate manifesta și prin dorința de a consuma produse necomestibile precum var, gheață sau pământ.
 

Mineral cu beneficii multiple

Fierul intră în componența hemoglobinei, principalul constituent al globulelor roșii. De asemenea, este prezent în mioglobină, o proteină al cărei rol principal este de a transporta oxigenul la nivelul mușchilor. Necesarul de fier crește în timpul sarcinii, pentru a face față creșterii volumului sangvin, cât și pentru a susține dezvoltarea fătului.    

 

Afla ce se intampla daca ai exces de fier in organism AICI

Adauga comentariu:
Numele tau:
Comentariul tau